Traumaverwerking

 

Hulp bij het verwerken van een trauma

Een trauma kan ontstaan door een ingrijpende gebeurtenis. Iets dat je hebt gezien of hebt mee gemaakt. Het kan recent zijn gebeurd of lang geleden, eenmalig zijn voorgevallen of een tijd lang hebben geduurd. De sterke emoties die door de gebeurtenis zijn opgeroepen heb je nog geen plekje kunnen geven, ze lijken je te achtervolgen.

Klachten van onverwerkte trauma

Veelvoorkomende klachten die optreden na een onverwerkt trauma zijn herbelevingen van de gebeurtenis, slecht slapen of nachtmerries, prikkelbaar zijn, moeite hebben met concentreren, je machteloos voelen, snel schrikken en op je hoede zijn. Deze klachten kunnen veel invloed op je leven hebben en je dagelijks functioneren flink belemmeren.

Behandeling van een trauma

Blootstelling aan de traumatische herinnering zet de verwerking in gang. Dit gebeurt niet als de herinnering steeds wordt weg gedrukt. Tijdens therapie gaan we dan ook terug naar de ingrijpende gebeurtenis; we bespreken wat er gebeurd is en staan stil bij de emoties die je daarbij hebt ervaren. Ik kan je zo helpen het trauma zorgvuldig en volledig te verwerken zodat je het uiteindelijk een plekje kunt geven.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

In sommige gevallen is behandeling met EMDR geïndiceerd. Dit is een volwaardige en effectieve therapeutische methode voor het behandelen van traumatische ervaringen. Bij deze behandelmethode vraag ik je terug te denken aan de gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. In combinatie met het maken van oogbewegingen zorgt het ervoor dat het natuurlijke verwerkingssysteem gestimuleerd wordt en de herinnering kracht en emotionele lading verliest.

Heb je vragen over trauma of traumaverwerking? Neem vrijblijvend contact op via mail: [email protected] of bel naar 06-28328128.