Stress en burn out


Burn out symptomen

Het gevoel opgebrand en geestelijk uitgeput te zijn. Moeite hebben met concentreren en veel dingen vergeten. Piekeren, slecht slapen of snel geïrriteerd zijn. Dit zijn allemaal kenmerken van een burn out. Zij vormen een noodrem van je lichaam en geest als je langdurig overbelast bent. Onderschat je klachten niet. Hoe langer je jezelf overbelast en uitput hoe ernstiger je klachten zullen zijn en hoe langer je herstelproces zal duren.

Factoren die een rol spelen

Burn out klachten kunnen komen door je werk; een te hoge werkdruk, te hoge verwachtingen of vervelende werksfeer. Maar ook de combinatie van te hoge werkdruk en een overbelasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Bijvoorbeeld een sterfgeval, zorg voor een zieke ouder of andere ingrijpende gebeurtenissen.

Ben je erg ambitieus, heb je moeite met nee zeggen en grenzen aangeven? Ook karaktertrekken kunnen een grote rol spelen in het ontstaan van je klachten.

Je bent niet de enige

Eén op de zeven werknemers heeft burn out klachten en het aantal mensen met deze klachten stijgt elk jaar weer! Schaam je dus niet, het is geen zwakte. Juist de meest ambitieuze mensen en mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel overkomt dit.

Herstelproces burn out

Wanneer er sprake is van een burn out is een weekje vakantie of een paar nachten ‘bij slapen’ onvoldoende. Je hebt je energie reserves opgebruikt en om deze weer aan te vullen is meer nodig dan een beetje rust. Ik kan jou hierbij helpen. Samen onderzoeken we de factoren die er bij jou voor hebben gezorgd dat je burn out klachten hebt. We werken toe naar (eventuele) werkhervatting en/of naar een betere balans tussen werk en ontspanning. Ook nemen we je leefstijl onder de loep en leer je beter grenzen stellen.

Heb je vragen over een burn out of de behandeling van een burn out? Neem vrijblijvend contact op via mail: [email protected] of bel naar 06-28328128.