Depressie en somberheidsklachten

 

Somber, depressief of neerslachtig

Veel mensen voelen zich wel eens depressief of somber. Dit kan gepaard gaan met een futloos gevoel, veel piekeren, nergens zin in hebben en continu moe zijn. Ook kan je last hebben van slaapproblemen en moeite hebben met concentreren.

Soms is het van korte duur en kom je er vanzelf weer uit, soms kan het langer duren en lijk je erin vast te zitten.

Oorzaak somberheid

Er kunnen meerdere factoren zijn die er voor zorgen dat je depressieve gevoelens ervaart of in een sombere fase zit. Je omstandigheden kunnen een rol spelen: maak je veel nare dingen mee of is er veel spanning thuis of binnen je gezin dan is de kans op depressieve klachten groter.

Jouw persoonlijke aanpak is ook een belangrijke factor. Heb jij als persoon de neiging je terug te trekken of te isoleren als er problemen zijn en heb je moeite met het vragen van steun aan anderen, dan is de kans groter dat je depressieve klachten ernstiger zullen zijn en langer aan zullen houden.

Ook is er een erfelijke gevoeligheid bij depressieve klachten. Als depressieve klachten in jouw familie meer voorkomen betekent het niet automatisch dat jij het ook krijgt, maar soms wel dat je er in aanleg iets gevoelig/kwetsbaarder voor kan zijn.

Therapie bij depressie

Een depressie of somberheidsklachten zijn goed te behandelen. In de therapie bekijken we samen de factoren die er bij jou voor gezorgd hebben dat je somber bent geworden. We onderzoeken welke gedachten je somber maken en kijken hoe je meer positieve ervaringen in je leven kunt hebben. Ook staan we stil bij je persoonlijke aanpak.

Heb je nog vragen over depressieve gevoelens en somberheid? Neem vrijblijvend contact op via [email protected] of bel naar 06-28328128.